Volgens Koolmees vallen veel flexwerkers in deze tijden van crisis tussen wal en schip. Bent u flexwerker? Laat je niet afschrikken!
Diverse kranten kopten dat minister Koolmees “iets verzinnen” wil om flexwerkers tegemoet te komen die door de coronacrisis zonder werk zitten. De manier waarop diverse kranten deze mededeling van de minister uitdragen, etaleert een diepgeworteld misverstand dat ook bij veel flexwerkers bestaat: flexwerkers hebben weinig rechten. Echter, flexwerkers hebben veel meer rechten dan dat zij denken. Hieronder willen wij kort wat voorbeelden hiervan geven. In de praktijk zijn er veel meer mogelijkheden.
Ten opzichte van hun werkgever:
“Werkt de werknemer al meer dan een jaar op flexbasis, dan is de kans groot dat de werkgever op grond van de wet verplicht is een vast aantal uren aan te bieden. Doet hij dat niet, dan geldt het gemiddelde aantal uren dat in het afgelopen jaar gewerkt is als het overeengekomen aantal uren. Wordt de flexwerker nu door de coronacrisis geen werk aangeboden, terwijl de flexwerker gewoon wil werken, dan is de kans groot dat hij het recht op loon behoudt over het gemiddeld aantal uren dat hij in het afgelopen jaar gewerkt heeft!
De wet is de flexwerker ook op andere manieren tegemoet gekomen. Staat in het contract dat de werknemer op flexibele basis inzetbaar is, maar in de praktijk is dit anders, dan kan de wet helpen. De wet gaat namelijk van het volgende uit. Het aantal uren dat de werknemer werkt wordt vermoed gelijk te zijn aan het gemiddeld aantal uren dat in de afgelopen drie maanden is gewerkt. Ook hier geldt weer: wordt de flexwerker nu door de coronacrisis geen werk aangeboden, terwijl hij gewoon wil werken, dan is de kans groot dat hij het recht op loon behoudt!
ww:
Veel flexwerkers komen ook in aanmerking voor een WW-uitkering. Voor het recht op WW kijkt het UWV niet zozeer naar wat in het contract staat. Het UWV kijkt vooral naar het gemiddeld aantal uur dat in de afgelopen zes maanden gewerkt is, en wat de reden is dat dit aantal uren nu niet meer gewerkt kan worden. Is er in de afgelopen zes maanden gewerkt, maar is er nu geen werk meer vanwege de coronacrisis, dan is de kans vrij groot dat er recht bestaat op een WW-uitkering.
Bijstand:
De bijstand is het laatste vangnet. Is er geen inkomen of vermogen (vermogensgrens voor alleenstaanden is nu EUR 6.225,00 en voor gezinnen en alleenstaande ouders bedraagt dit EUR 12.450,00, uitzonderingen zijn mogelijk), dan kan het zo zijn dat er recht op bijstand bestaat. De flexwerker komt dus ook in dat geval niet met lege handen te staan.
Wij vermoeden dat minister Koolmees het eigenlijk niet zo zeer had over de situatie dat mensen zonder werk zitten, maar vooral het probleem wilde adresseren dat veel flexwerkers zonder inkomen zitten. Wij menen dat de positie van de flexkracht onderschat wordt. Ons advies aan flexwerkers is toch na te gaan wat hun rechten zijn.