De kostendelersnorm houdt in dat als u samenwoont met meer volwassenen, de gemeente daarop de hoogte van uw bijstandsuitkering moet aanpassen (lees: verlagen). Niet alle huisgenoten tellen mee, zoals bijvoorbeeld jongeren tot 21 jaar, uw partner als er geen anderen in de woning wonen en (commerciële) huurders.

 

Het idee achter de kostendelersnorm is dat u lagere woonkosten heeft, doordat deze kunnen worden gedeeld met de medebewoners. Hierdoor zou u minder bijstand nodig hebben om van rond te komen.

 

De laatste tijd wordt de roep om de kostendelersnorm af te schaffen echter steeds luider. Een aantal organisaties, waaronder de FNV en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland zijn onlangs een petitie gestart die wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin wordt opgeroepen de kostendelersnorm te schrappen uit de wet.

 

De kostendelersnom zorgt er in de praktijk namelijk voor dat steeds meer mensen dakloos raken en flink in de financiële problemen komen. In de petitie worden voorbeelden aangehaald zoals ouders die noodgedwongen hun meerderjarige kinderen uit huis zetten zodat ze niet meer worden gekort op hun uitkering. Ook zorgbehoevende ouderen die het liefst bij hun kinderen willen wonen, en chronisch zieken en mensen met een beperking die een gezamenlijk huishouden voeren worden financieel gestraft (mantelzorgboete).

 

Gemeenten mogen in individuele gevallen van de kostendelersnorm afwijken, maar doen dat zelden. Het kabinet heeft een onderzoek laten instellen naar de maatschappelijke gevolgen / kosten, maar op de korte termijn blijft de ellende bestaan.

Onze uitkeringsadvocaten houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van de kostendelersnorm en kunnen u met juridische raad en daad bijstaan als u er door de gemeente mee wordt geconfronteerd.

 

Als u vragen hebt, kunt u vanzelfsprekend altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze uitkeringsadvocaten.