In november 2020 wees de Hoge Raad een arrest dat mogelijk grote gevolgen heeft voor ZZP-ers en hun opdrachtgevers: de vraag of partijen bij een overeenkomst bedoeld hebben een opdrachtovereenkomst met elkaar aan te gaan is niet (meer) relevant voor de vraag hoe de rechter de overeenkomst dient te kwalificeren. Met andere woorden: spreekt de ZZP-er met de opdrachtgever/werkgever af dat zij op basis van een opdrachtovereenkomst gaan werken, maar gedragen zij zich in de praktijk als werkgever en werknemer, dan moet de rechter de overeenkomst kwalificeren als een arbeidsovereenkomst; dat partijen het anders bedoeld hebben, is verder niet relevant. Dit is een grote verandering, omdat het er tot dit arrest op leek dat de Hoge Raad deze bedoeling wel relevant vond voor de kwalificatie van de overeenkomst.
Dit arrest van de Hoge Raad is gewezen in een civielrechtelijke zaak, maar heeft ook grote gevolgen voor het fiscaal recht en het socialezekerheidsrecht, nu zowel in het fiscaal recht als in het socialezekerheidsrecht, en dan in het bijzonder het werknemersverzekeringsrecht (WW/Ziektewet/WIA), aansluiting wordt gezocht bij het civiele recht.
In zijn brief van 10 februari 2021 is de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom ingegaan op deze uitspraak van de Hoge Raad en heeft hij enkele wijzigingen doorgevoerd. In de op de website van de Belastingdienst beschikbare modelovereenkomsten van opdracht zullen de bepalingen die gaan over de wens om geen dienstbetrekking aan te gaan niet langer als gemarkeerde bepalingen worden opgenomen. Bij een verlengingsaanvraag of een nieuw verzoek tot goedkeuring van een voorgelegde modelovereenkomst zal dit dan ook worden meegenomen. Wel heeft de minister aangegeven dat een reeds goedgekeurde modelovereenkomst als gevolg van het arrest niet zijn geldigheid heeft verloren. Mocht deze toch een arbeidsovereenkomst blijken en is er verder geen sprake van kwade opzet, dan heeft dit voor opdrachtgever en opdrachtnemer/werkgever en werknemer geen fiscaalrechtelijke en socialezekerheidsrechtelijke gevolgen. Civielrechtelijk is dit dus wel anders. Werkt de ZZP-er eigenlijk op basis van een arbeidsovereenkomst, dan heeft de werkgever/opdrachtgever te maken met het arbeidsrecht. Er gelden dan strenge regels ten aanzien van ontslag, loon bij ziekte, vakantie et cetera.
Als u hierover vragen hebt, kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen met een van onze advocaten.